Kuzey Kıbrıs'a yerleşecek yabancılar için KKTC oturma izni almak zor gibi gözükse de aslında o kadar zahmetli bir süreç değildir. Kuzey Kıbrıs yasaları, Kuzey Kıbrıs'ta mülk satın alan yabancılara oldukça yardımcı olur. KKTC’de mülk sahibi olduktan sonra Kıbrıs oturma izni almak hiç de zor değil. Sizden istenen gerekli belgeleri bir araya getirdikten sonra evrak işleme sürecinin tamamlanması genellikle üç haftadan fazla sürmez.
Oturma izni alma süreci göçmenlik dairesine sunulması gereken belgelerin toplanmasıyla başlıyor. Aldığınız belgeler 12 ay süreyle geçerli oluyor. Bu süre tamamlandıktan sonra ikamet izninin yenilenmesi gerekiyor. Belgelerin internet aracılığı ile gönderilebilmesi de prosedürü büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
Kuzey Kıbrıs'ta oturma izni almak, oldukça kolaydır. İkamet almanın en kolay olduğu ülkelerden biri olan Kıbrıs’ta, başvuru yapmak için takip edebileceğiniz kısa yollar sayesinde izninizi hızlı bir şekilde alabilirsiniz. AB vatandaşları da KKTC'de ikamet etme ve çalışma hakkı almak için aynı prosedürlere tabi olur.
Kuzey Kıbrıs'a her girişte tüm yolcuların turist vizesi alması gerekir. Ülkede turist olarak kalış süresi ortalama 30 ila 90 gün arasındadır. Alınan turist vizesi, herhangi bir ikamet izni ya da çalışma izni ile eşdeğer değildir. Turist vizesinin süresi dolmadan ülkeyi terk etmeniz gerekir. Aksi takdirde kaldığınız her fazla gün için ceza ödemeniz talep edilir. Oturma İzni için Bakanlar Kuruluna başvurmak esastır. KKTC’de 6 aydan 24 aya kadar oturma izni alma sürecinde yabancılar ve öğrenciler için farklı harç bedelleri vardır.
KKTC oturma izni almak için birkaç farklı kriter bulunur. Öğrencilerin, kısa dönem oturma izni alacakların ve daimi oturma izni alacakların takip etmesi gereken farklı prosedürler vardır. Peki, KKTC oturma izni kimlere verilir?
Daimi oturma izni için uygulanan prosedür biraz daha karmaşıktır ve ek belgeler gerektirir.
KKTC kısa dönem ikamet izni, en fazla birer yıllık sürelerle verilir. Kısa dönem ikamet izninde; yabancının talebi, gerekçesi ve ikamet izni gibi hususlar göz önünde bulundurulur.
kısa dönem oturma izni alabilecek kişiler olarak sıralanabilir.
Üniversitede ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimi alacak olan yabancılar, öğrenci ikametgah izni alabilecek kişilerdir. Üniversitede öğrenim görecek olan öğrencilerin, öğrenci ikamet izni başvuruları, ilgili resmi internet sitesinde hazırlanmış olan uygulama üzerinden yapılabilir.
KKTC oturma izni almak için aile birliği kurmak amacıyla K.K.T.C' ye gelecek yabancı destekleyici kişiler, bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bu kişiler; K.K.T.C vatandaşları, ikamet ve daimi ikamet izni sahibi olanlar, iş kurma iznine sahip olanlar, öğrenci ikamet izni sahipleri ve en az son bir yıldır yasal izne sahip olanlardır. Aile ikamet izni alma hakkı olan kişiler ise şu şekildedir;
KKTC oturma izni başvuruları, başvurunun işleme alındığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde neticelendirilir. Başvuru sürecinde sizden istenen belgeleri eksiksiz olarak teslim ettikten sonra kısa süre içinde talep ettiğiniz oturma iznini alabilirsiniz. Ziyaretçi, izni bittikten sonra kalmaya devam ederse, her kaldığı gün için ceza talep edilir. Çıkış yaparken günlük asgari ücret kadar para cezası öder. Ödemeden çıkış yapanlar tekrar KKTC’ye girmek için yasa gereği iki katı para cezası öder.
KKTC oturma izni alma sürecinde sizden istenen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız gerekiyor. Bazı belgelere birkaç dakikada ulaşabileceğiniz gibi bazı belgeleri almak biraz daha zor olabilir. Başvuru sürecinde sizden istenen belgelere bir göz gezdirelim.
Belgeleri hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm evraklar yanınızda olduğunda yukarıda sıraladığımız adımları en kısa sürede tamamlayarak, KKTC oturma izni alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir taşınmaza sahip olan yabancılara ilk 3 yıl boyunca birer yıllık olarak KKTC oturma izni verilir. Daha sonraki yıllarda ise kendi adına tapu almış olması şartı ile ikişer yıllık ikamet izni alabilir.
KKTC oturma izni muafiyeti olan yabancıların Kıbrıs’ta yasal izinli oldukları sürenin sona ermesi sonrası en geç kırk gün içerisinde daireye başvurmaları gerekir. İkamet izninden muafiyet belgesi almakla yükümlüdürler. Bu yabancılar;