Kıbrıs adası Güney ve Kuzey olarak 2 bölüme ayrılmıştır. Özellikle, Kıbrıs Türk kesiminden gayrimenkul almak isteyen yatırımcılar, doğal olarak Kıbrıs tapu çeşitlerini merak etmektedir. Öncellikle, uluslararası mülkiyet haklarının, hukuksal olarak önemli olduğunu ve Kıbrıs adasında mülkiyetlerin paylaşılmış durumda olduğunu belirtmek gerek.
Yatırımcılarımıza bizler ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de bu konularda detaylı bilgiler vererek, kafalarındaki soruları cevaplamaktayız. Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 3 çeşit tapu(Kıbrısta tapulara Koçan denilmektedir) bulunmaktadır, bu tapuların içeriği ise aşağıda belirtilmiştir.
Türk koçanı adada en fazla rağbet gören koçan çeşididir. Bunun nedeni ise mülkiyet hakkının 1974 Barış Harekatı öncesi ve sonrasında da Kıbrıs Türk’üne ait olmasıdır. Ancak, bu tapu çeşidinin, tüm tapular içerisindeki oranı %13’tür ve dolayısıyla az miktarda bulunmaktadır.
Bankalar, Türk Koçanına kredi vermektedir. Bu tapu haricinde, bir tapu almanın gelecekte tehlikeli olabileceği ile ilgili düşünceler biraz sonraki tapu çeşitlerini anlattığımızda da görebileceğiniz gibi doğru değildir.
Savaş veya ayrılık yaşayan kara parçalarında mübadeleler yani nüfus ve buna paralel mal değişimleri olmaktadır. 1974 Barış Harekatı sonrası, rum tarafında kalan mülklerine karşılık, puantaj usulü, Kıbrıs Türkleri mal takası yapmıştır. Bu tapu çeşidine ise Eşdeğer Tapu denmektedir. Yine bu tip tapulara, bankalar kredi vermektedir ki bankalar gelecekte sıkıntılı olabilecek mülklere kredi vermeyen kurumlardır. Ada’da en fazla olan tapu çeşididir, ve yatırımcısı adına herhangi bir olumsuzluk oluşturmaz.
1974 Barış harekatı sonrası, adaya sonradan ve özellikle Türkiye’den yerleştirilen kişilere verilen adı üstünde tahsis edilen mülkleri kapsamaktadır. Bu tip mülk alım satımını yapmak ile ilgili olumsuzluk göreceli olarak sınırlıdır, nitekim adadaki mülkiyet hakları tanımlanmıştır.
Ancak, yine de yatırımcının bu konu da detaylı bilgilendirilmesi gerekmektedir. Özellikle kısa süreli, arazi al-sat işlemlerinde, yatırımcısına ciddi katma değerler kazandırabilmektedir. Tahsisli Koçan bir sözleşme veya akit değil, KKTC tarafından, mülk sahibine verilen bir tapudur.