Kuzey Kıbrıs'ta Ev Alma Şartları ve Gerekli Evraklar

Exen Invest - Yazar

Uzun vadeli yatırım yapmanın en çok getiri sunan seçeneklerinden biri taşınmaz sahibi olmaktır. Hem bulunduğunuz şehirde hem de başka şehirlerde taşınmaz sahibi olarak kira geliri elde edebilir, şehrin dinamiklerinin değiştiği noktalarda satış seçeneğini değerlendirerek yatırımınızı nakde dönüştürebilirsiniz. 

Ülke dışında taşınmaz için yatırım yapmak hem kârlı hem de riskli olabilir. Riski minimuma indirip kârı çoğaltmak için yatırım danışmanlarından destek alabilirsiniz. 

Türkiye’den gerçekleştirilen yurtdışı taşınmaz yatırımlarının en popüler isimlerinden biri Kıbrıs’tır. Türkiye ile ulaşım kolaylığının olması, kültürel yakınlık bulunması, turizmin gelişmiş olması ve ada ülkesi olması Kıbrıs’ı iyi bir yatırım seçeneği haline getirir. 

Kıbrıs'ta ev alma şartlarını öğrenerek işlemlerinizi kolaylaştırmak ve sürecinizi hızlandırmak için sitemiz üzerinden ev satın alma konusunda danışmanlık hizmeti alabilir, yatırımınızdan maksimum kâr etme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Adım Adım Kuzey Kıbrıs'tan Ev Alma Süreci

Taşınmaz mülkiyet sahibi olmanın her ülkede farklı koşulları vardır. Kıbrıs'ta ev alma şartları ve sürecini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • İlk olarak Kıbrıs’ta ev almak için satış sözleşmesi düzenlenmesi gerekir.
  • Ardından maliyeye damga vergisi ödenmelidir.
  • 21 gün zarfında satış sözleşmesi tapu kaydına işlenmelidir.
  • Bakanlar Kurulu tarafından Kıbrıs'ta ev alma şartlarının sağlandığına dair onay geldiğinde tapunun devri kesinleşir.
  • Bir defaya mahsus olmak üzere %3 oranındaki tapu harcı muafiyetinden yararlanmanız mümkündür. Bir mülkü birden fazla kez al - sat yapabilirsiniz. Bu mülkü kaç kez al- sat yaptığınız sizin tasarrufunuzdadır. Ancak ikinci satış sonrasında %6’lık tapu harcı masrafı oluşmaktadır.
  • Kıbrıs vatandaşı değilseniz Kuzey Kıbrıs'tan ev alma süreci 12 aya kadar sürebilir. Bu süre, şartların inceleme ve onay sürecini kapsar. Türkiye vatandaşları için ortalama süre 30 ila 60 gün arasındadır. Bakanlar Kurulu’ndan onay verildiğinde vergi tahsilatı gerçekleştirilir.
  • KKTC’de rahatlıkla ve prosedürlere takılmadan mülk sahibi olmak için bizden ev satın alma konusunda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

KKTC'den Ev Alma Şartları

Her ülkenin kendine has kuralları mevcuttur. Dil ve milliyet benzerliği ülke sınır ve kurallarının esnemesine sebebiyet vermez. KKTC, Türkiye’den bağımsız bir devlet olduğundan Kıbrıslı olmayan kişileri yabancı statüsünde kabul eder. Kıbrıs'ta ev alma şartlarının başında yalnızca bir adet gayrimenkul sahibi olabilme hakkı gelir. Bir ailenin içerisindeki her kişi, kendi üzerine bir taşınmaz alabilir. 

Örneğin; evli bir çiftte her iki taraf da kendi üzerine gayrimenkul sahibi olabilir. Taraflardan birinin KKTC’den ev alması, eşinin taşınmaz sahibi olma hakkını sınırlamaz. Kıbrıs'ta ev alma şartları şahıs ve şirket için değişiklik gösterir. 

Eğer yatırım yapmak amaçlı Kuzey Kıbrıs'tan ev alma sürecine giriştiyseniz ve birden fazla gayrimenkul satın almayı düşünüyorsanız uluslararası sermayeli bir şirkete sahip olmanız istenir. Şirket üzerine alınan gayrimenkul adedinde bir sınırlandırma yoktur.

Kuzey Kıbrıs'tan Ev Almak İçin Gereken Evraklar

Kuzey Kıbrıs’ta ev satın almak istiyorsanız ilk olarak bir inceleme gezisi yapabilirsiniz. Güvendiğiniz bir emlak şirketiyle birlikte beklentilerinizi karşılayacak evleri listeleyebilir ve gezebilirsiniz. Gezdiğiniz sırada mülk görünümleri ve çevre hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için yeterli vaktiniz yoksa beklenti ve isteklerinize uygun seçenekleri sizinle buluşturması için ev satın alma danışmanlığı alabilirsiniz.

Tüm bu aşamaları geçtikten sonra kuzey kıbrıs'tan ev almak için gereken evrakların tamamlanması ve sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için yasal bir temsilci ile görüşmelisiniz. Satın alma işlemi sırasında Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan bir avukattan destek almalısınız. 

Satış sözleşmesini imzalamadan önce uygulanması gereken prosedürler ve maliyetler hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız memnuniyet düzeyiniz açısından önemlidir. Satın alma işleminden önce bu işlem için satıcıya rezervasyon yaptırmanız gerekir. Satın alma sözleşmesinin imzalanması da bu rezervasyonun yapıldığı günden sonra 14 gün içerisinde gerçekleşir. Tapu, detaylı saha planı, binanın kat planı, varsa envanter, şartnameler, fiyat ve ödeme planı gibi önemli detaylar satın alma sözleşmesinin içerisindedir. 

Kıbrıs'ta ev alma şartlarından biri de Kıbrıs vatandaşı olmayan bir alıcının evi adına tescil ettirebilmesi için KKTC Bakanlar Kurulu’ndan izin alması gerektiğidir. Satın alma izninin alınması 4 ay ila 1 yıl arasında sürer. Kuzey Kıbrıs'ta ev alma şartlarına uygun bir satın alma işlemi gerçekleştirmek için sitemiz üzerinden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Kıbrıs’tan Ev Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

  • Satın almayı planladığınız konut yeni inşa edilmiş bir projenin içinde yer alıyorsa yerel şirketlere yönelebilirsiniz. Yerel firmalar uzun yıllardır Kıbrıs’ta emlak projeleri yürüttüklerinden onlara daha çok güvenilebilir.
  • Tapu devri esnasında yaşayabileceğiniz durumlar ve pul ücretleri hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz. Bu bilgiler dahilinde hareket ederek satış sözleşmesinin resmi geçerliliğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sözleşme mevzuata uygun olarak düzenlenip imzalandıktan sonra tescil edilir. Adınıza tapu sahibi olmasanız dahi mülkün sözleşme sahibi olursunuz.
  • Kıbrıs'ta ev alma şartlarına göre tapuyu aldıktan sonra taşınmazın satışını yapmak isterseniz ilk seferde KDV ödemezsiniz. İkinci mülkün her satışı için %2,8 KDV ödemeniz gerekir.
  • Kıbrıs’tan taşınmaz alma amacınız yatırım yapmaksa, turistik yoğunluğa sahip ya da kira gelirinin yüksek olduğu bölgelerden tercih etmelisiniz.
  • Satılık ilanlarını incelerken tapu tiplerine dikkat etmelisiniz.
  • Lefkoşa, Girne ve İskele Kıbrıs’ın emlak konusunda en popüler şehirleridir. Bir ev satın almaya karar verdiğinizde bu şehirlere öncelik verebilirsiniz. 
  • Satın almayı düşündüğünüz evin üzerinde ipotek gibi satışının yapılmasına engel teşkil edecek bir durum olmamalıdır.
  • Satın alacağınız evin bulunduğu binanın yapı kullanma izni ve yapı ruhsatı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kıbrıs'ta ev alma şartlarını kontrol etmeli ve mevzuata uygun şekilde inşa edilen bir konuta yönelmelisiniz. Mevzuatla ters düşen konutlar ve ortaklı tapularla sorun yaşayabilirsiniz.
  • Satın alacağınız evin içinde halihazırda bir kiracı yaşıyorsa, kira sözleşmesini gözden geçirmeli ve aylık kira bedelini muhakkak kontrol etmelisiniz.
  • Satın alma sürecine girmeden önce, evin tüm sosyal imkanlarını ve ulaşım olanaklarını öğrenmelisiniz. 

Beklenti ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak evi bulmak, Kuzey Kıbrıs'tan ev almak için gereken evrakları tamamlamak ve satın alma sürecini kolaylaştırmak için sitemiz üzerinden danışmanlık alabilirsiniz.

Kıbrıs'ta Ev Alma Şartlarına Göre Yasal Maliyetler

  • Her ülkenin kendi mali çerçevesinde düzenlediği yükümlülükler bulunur. Kıbrıs'ta Ev Alma Şartlarına göre yasal ücret, vergi ve maliyetler aşağıdaki gibidir:
  • Satış fiyatının %0,5’i kadar damga vergisi bulunur.
  • Satış fiyatının %5’i kadar KDV bulunur. Çoğunlukla KDV fiyata dahil edilmez, alıcı satış fiyatı üzerinden mülkiyet teslimi sırasında haricen öder.
  • %6 oranında tapu transfer ücreti mevcuttur. 
  • %2 ila %4 arasında değişen sermaye kazanç vergisi bulunur. Bu vergi çoğunlukla satıcı tarafından ödenir.
  • Vekaletname de dahil olmak üzere 1000 – 2000 Euro sözleşmenin tescili ve izin başvurusu için ödenir.
  • 1500 ila 2500 Euro arasında elektrik maliyeti, yeni bir ev için su bağlantısı ve elektriğin şahsınıza devredilmesi için yaklaşık olarak 1000 Euro dönüşüm katkısı ödemeniz gerekir.
  • Her yıl emlak vergisi ödenir. Emlak vergisi metrekare başına 1,5 TL’dir.