Yatırım araçlarında vergilendirme düzenlemeleri, yatırımcılar için önem arz eder. Yurt içi ve yurt dışı gayrimenkul yatırımı ile tasarruflarını değerlendirmek isteyen yatırımcılar için proje satışı, arsa ve arazi gibi pek çok yatırım alternatif bulunur. Yatırımcıların yatırım kararı alırken birçok faktörü göz önünde bulundurması gerekir.
Genellikle piyasa analizlerine göre getiri ihtimali çok daha yüksek olan gayrimenkullere yönelim yoğun olmaktadır. Ancak son yıllarda gayrimenkul vergilendirmesinde yapılan yeni düzenlemeler ve getirilen vergi muafiyetleri yatırımcıların kararlarını etkilemektedir. Gayrimenkul yatırımlarında bir danışmanlık firması ile çalışmak, bu noktada süreci çok daha kolay ve hızlı bir hâle getirmektedir.
Exen Invest olarak uzun yıllara dayanan tecrübemiz ve her biri farklı alanlarda uzman kadromuz ile gayrimenkul yatırım çözümleri üretmekteyiz. İlgili çözüm süreçlerinde ise vergilendirme ve diğer tüm detaylar hakkında en güncel bilgilere ulaşmanızı sağlamaktayız. Dilerseniz siz de yatırım kararı vermeden önce bizimle iletişime geçebilir, süreci en doğru şekilde yönetebilirsiniz.
Gayrimenkul yatırımı yapmak, birçok kişinin yaşamlarındaki en büyük hedeflerinden biridir. Konut sahibi olmak sadece satın alma işlemini gerçekleştirme ile sınırlı değildir. Gayrimenkul sahiplerinin satın aldıkları konut için ödemesi gereken çeşitli vergiler bulunur. Yatırımda vergilendirme şu şekildedir:
- Emlak Vergisi
- Kira Gelir Vergisi
- Değer Artış Kazancı Vergisi
- Çevre Temizlik Vergisi
Yukarıda bahsi geçen vergiler, mülk sahipleri tarafından belirlenen periyotlarda düzenli olarak ödenmelidir. Vergi tutarları her yıl ilgili yönetmeliklere göre düzenlenir. Yatırımda vergilendirme süreçleri için Exen Invest ile iletişime geçmeniz mümkündür.
Gayrimenkulde gelir vergisi ve yatırım gelirleri; kira gelir vergisi ve değer artış kazanç vergisi olarak adlandırılır. Kira vergisi, konutun kiraya verilmesi hâlinde ödemesi gereken vergi çeşididir. Gayrimenkulünüz kirada değilse böyle bir ödeme yapmanız gerekmez. Bu vergi, tıpkı emlak vergisi gibi yılda iki kez ödenir. Ödenecek tutar ise mülkün değerine göre değişir. Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkulün satın alındığı tarihinden sonra ilk 5 sene içerisinde satılması durumunda ödenmesi gereken vergidir. Eğer gayrimenkul miras olarak size kaldıysa bu vergiyi ödemenize gerek yoktur.
Stopaj, kiraya verilen mülkler üzerinden kesilen vergidir. KDV, sıfır gayrimenkuller için uygulanır. Yasa hükümleri çerçevesinde hizmetin Türkiye’de değerlendirilmesi ve yararlanılması konularına açıklık getirilmesi ile KDV ve stopaj yönünden vergilendirme yapılır.
Türkiye'de satılık konut alırken yaparken gerekli vergilerin, beyannamelerin ve ücretlerin ödenmesi zorunludur. İlgili yönetmeliklere göre her yıl düzenlemeler yapılır. Yasalar gereği doğacak yatırımda vergilendirme kalemleri ise şu şekildedir:
- Tapu Vergisi: Taşınmazın tapu belgesinin düzenlenmesinde gayrimenkulun beyan edilen değerin %2’si alıcı, %2’si satıcı olmak üzere %4 emlak vergisi olarak tapu dairesine ödeme yapılır.
- Katma Değer Vergisi: KDV, yalnızca sıfır gayrimenkuller için gerekir. Bir yatırımcı, doğrudan inşaat firmasının yeni bir projeden sıfır mülk satın alırsa KDV ödemesi gerekir. KDV’nin sabit bir yüzdesi bulunmaz.
- Emlak Vergisi: Yatırımcının sahip olduğu taşınmazlar için yıllık olarak ödedikleri vergidir. Emlak vergisi gayrimenkulün çeşidine bağlı olarak büyükşehir belediyelerinde %0,2, diğer yerlerde ise %0,1 oranındadır.
- Zorunlu DASK Sigortası: Deprem ve deprem kaynaklı yangın, yer kayması gibi risklerinin maddi kayıplarının poliçedeki limitler dâhilinde karşılanmasıdır ve metrekareye göre hesaplanır.
Belirttiğimiz vergi yükümlülükleri, zorunlu vergilerdir. Gayrimenkul satın alma işlemleri sırasında ödenir. Danışmanlık hizmetlerinden yararlandığınız takdirde vergiler hakkında çok da kapsamlı bilgilere ulaşmanız mümkündür.
Kuzey Kıbrıs'ın turizmi ve doğal güzellikleri, gerek turizmcilerin gerekse yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Kuzey Kıbrıs konut tipleri de birbirinden farklıdır. KKTC tapu çeşitleri kapsamında ödenmesi gereken 2 vergi çeşidi mevcuttur. Bunlar, gayrimenkulün satın alınması sırasında ödenen sabit vergiler ve yıllık vergilerdir. Kuzey Kıbrıs'ta yatırımda vergilendirme satın alma sırasında ödenen emlak vergileri şu şekildedir:
- Damga Pul Ücreti
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Tapu Devir Harcı
- Sermaye Kazancı Vergisi
- Trafo Katkısı, Altyapı ve Bağlantılar
- Yıllık Emlak Vergisi
KKTC’de yatırım yapmanız hâlinde sıraladığımız vergilerden de sorumlu olmaktasınız. Yıllık vergiler ve sabit vergiler, İlgili yönetmeliklerde belirtilir. Daha detaylı bilgi almak için Exen Invest bünyesinde bulunan gayrimenkul yatırım danışmanları ile görüşebilirsiniz.
Gayrimenkul yatırımı yapmak, beraberinde bazı yükümlülüklerde getirir. Bu yükümlülükler, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birbirinden ayrılır. Türkiye’de yatırımda vergilendirme; emlak vergisi, kira gelir vergisi, değer artış kazancı vergisi ve çevre temizlik vergisi gibi çeşitliliğe sahiptir.
Türkiye’de Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gündeme gelen vergi teşvikleri vardır. Bu teşvikler, yatırımcılara bazı avantajlar sağlar. İşte o avantajlar:
- KDV İstisnası ve İadesi
- Gelir Vergisi Stopajı ve İstisnaları
- Damga Vergisi İstisnası
- Emlak/Konut Vergisi Muafiyeti
Bahsi geçen vergi teşvikleri, her yıl yönetmeliklere göre belirlenir. Yatırım danışmanınız ise size bu konular hakkında detaylı bilgilendirmeler yapar. Vergi teşvikleri hakkındaki sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yatırımda vergilendirme çeşitleri birbirinden farklıdır. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları %100 oranında kurumlar vergisinden istisnadır. Bir GYO’nun kârına bakılmaksızın kurumlar vergisi ödemesi talep edilmez. Aynı zamanda GYO kâr payı dağıtımında %0 gelir vergisi stopaj oranına sahiptir.
Yatırım kararlarında gerçek ve tüzel kişilerin vergi planlamaları birbirinden farklıdır. Gerçek kişilerin gelir vergisinden korunmak için satın aldığı mülkü 5 yıl süre ile satmaması gerekir. Tüzel kişiler ise gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurmak kaydı ile yapılacak yatırımlarda etkin vergi planlamaları sayesinde vergilendirmeden korunma yöntemlerinden yararlanabilirler.
Yurt içi ve yurt dışı gayrimenkul yatırımı yapmak, bazı vergi risklerini ortaya çıkarabilir. Bu riskleri azaltma yöntemleri konusunda alanında uzman ve deneyimli danışmanlardan hizmet almanızda yarar vardır. Exen Invest olarak vergi risklerini azaltma konusunda sizlere en güncel bilgileri sunmaktayız.
Vergi idaresiyle mükellefler arasında vergilendirme sebebi ile yaşanan hukuki nitelikteki uyuşmazlıklardan korunmak için bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler hakkında kapsamlı bilgileri danışmanlardan alabilirsiniz. Vergi ihtilaflarından korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için Exen Invest danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız mümkündür.
Önceki yazımıza https://www.exeninvest.com/blog/turkiyede-gayrimenkul-piyasasinin-son-durumu linkinden ulaşabilirsiniz.