Sıkça Sorulan Sorular
Kuzey Kıbrıs’ta Ev Sahibi Olabilmek İçin Ne Yapmam Gerekiyor?
Şirketimizin iletişim bilgilerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Talepleriniz doğrultusunda oluşturacağımız randevularla ister yüz yüze, ister online olacak şekilde sizlere en iyi hizmeti vermekteyiz. Elimizde bulunan portföylerle ilgili her türlü bilgiyi gerek ofisimizde gerekse yerinde gösterebilme imkanı sunmaktayız.
Randevu ve bilgi için:
0850 473 01 01 yada 0552 863 90 83 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Kıbrıs, İstanbul Ataşehir ve Bakü ofislerimizde de bizleri ziyaret edebilirsiniz.
Projelerinizi Nasıl İnceleyebilirim ?
Projelerimizi web sayfamızda bulunan “projeler” kısmından görebilirsiniz. Ayrıca belirttiğimiz numaralardan
(0850 473 01 01 - 0552 863 90 83) bizlerle iletişim kurabilir ve instagram sayfamızdan (exeninvest) daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Projeleri Yerinde Nasıl Görebilirim?
Yurt dışından Kuzey Kıbrıs’taki projelerimizi görmek için Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmelisiniz. Uçak biletinizi kendiniz veya bizim yardımımızla alabilirsiniz.
Projelerimizi ziyaret etmek için Kıbrıs’a gelen tüm müşterilerimizi anlaşmalı olduğumuz otellerde misafir ediyoruz. Emlak turuna istediğiniz kişi ve kişiler ile katılabilirsiniz. Konaklama imkanı, emlak turu, bölge tanıtımı, hukuki bilgilendirme hizmetlerimizden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Nasıl Gelebilirim ?
Kuzey Kıbrıs’a, Türkiye’nin çeşitli illeri üzerinden günde birçok uçuş vardır. Kuzey Kıbrıs’a dünyanın herhangi bir yerinden gelirken İstanbul’dan aktarmalı uçuşlarla gelinebilir. Uçuşlar genel olarak 1 – 1.30 saat civarında sürmektedir.
Lefkoşa – Ercan Havalimanı ofisimize ve projelerimize 35 dakika sürüş mesafesinde yer almaktadır. Ercan Havalimanı üzerinden adaya gelişte vizeye veya pasaporta ihtiyacınız yoktur. TC kimliğinizle beraber giriş yapabilirsiniz. Ziyaretçilere en az 30 gün ikamet izin verilmektedir. Yılda 90 güne kadar ikamet izni alınmadan da kalınabilir.
Ayrıca yurt dışından Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyen müşterilerimiz, Güney Kıbrıs Larnaka Havalimanı’nı da kullanabilirler. Larnaka’dan Kıbrıs’a Gelebilmek için Schengen Vizesi (AB Vize) sahibi olmanız gerekmektedir. Larnaka’dan Kuzey Kıbrıs’a geçerken herhangi bir vizeye ihtiyacınız yoktur.
Kıbrıs’taki Projelerimizi Ziyaret Etmeden Öncesinde;
-
Kuzey Kıbrıs’ a gelmeden önce satış ekibimizden projelerimiz hakkında ofislerimizi ziyaret ederek ya da online görüşme ile detaylı bilgi almalısınız.
-
Kıbrıs’ta konut yatırımı için kararlı olmanız gerekmektedir.
-
Kararınıza etki edecek kişi veya kişilerin de yanınızda bulunması önemlidir.
-
Finansal olarak bütçenizi belirlemiş ve olumlu olması halinde satın alma işlemini gerçekleştirecek imkanlara sahip olmalısınız.
Projeleri Gezdikten Sonra Daire Rezervasyonu Yapabilir miyim?
Herhangi bir konut beğendiğinizde, konutun sizin adınıza ayırtılması için depozito ödemesi yapabilirsiniz. (Depozito ödemeleri, vazgeçilmesi durumunda firma tarafından geri iade edilmemektedir.)
Depozito ödemeleri £1A000 ve £ 5000 aralığında projeden projeye değişkenlik göstermektedir. Depozito ödemenizden sonra satış işlemleriniz tamamlanıncaya ve kontratınız imzalanıncaya kadar daireyi tutabilirsiniz. Bu süre 15 günü aşmamalıdır.
Kuzey Kıbrıs’ta Neden Konut Sahibi Olmalıyım ?
Kuzey Kıbrıs’ta Neden Konut Sahibi Olmalıyım ?
Kıbrıs Kıbrıs, yatırım için avantajlı 5 sahil ülkelerinden birisi olarak seçilmiştir. Dünyadaki tüm yatırımcıların rağbet gösterdiği, emsallerine göre yatırım potansiyeli oldukça yüksek kabul edilen ülkeler arasında yer almaktadır.
Nüfusun ve bölgeye gelen turist sayısının artmasıyla konut ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Kuzey Kıbrıs; kulüpleri, casinoları, lüks otelleri, uzun sahil şeridi, denizi, neredeyse yılın tamamı güneş alan iklimi ve tarih turizmi ile Fransa ve İtalya’daki emsallerinden çok daha uygun maliyetli tatil avantajı sunan benzersiz bir lokasyondur.
-
Kıbrıs'ta Sürekli Yükselen Değerler
: Yıllık olarak artış Pound bazında %15 civarındadır ve her geçen yıl bu oranlar artmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta fiyatlar Rum kesimine nazaran 4 kat daha aşağıdadır.
-
Kira Getirisi:
Turist ve öğrenci sayısının artması her geçen gün konut ihtiyacını arttırmaktadır. Türkiye’de konut geri dönüş süresi 25 yıl ortalamasında iken Kıbrıs’ta bu oran 10-12 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Yıllık peşin ve/veya kısa süreli kiralama imkanları ile senelik bazda çok daha fazla kazanç elde edilmektedir.
3. Kuzey Kıbrıs’ın AB’ye Girme Olasılığı: Senelerdir devam eden müzakere sürecinde özellikle son yıllarda büyük ilerlemeler olmuştur. Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımı yapanlar için adanın birleşerek Avrupa Birliği’ne katılması büyük avantajlar sağlayacaktır.
-
Kıbrıs İnsanının Yapısı ve İklimi:
Kıbrıs insanın sosyal ve yardımsever yapısı, aynı zamanda hukuka göstermiş oldukları saygı birçok ülkenin üzerindedir. Bu nedenle adli vaka oranı ülkemize kıyasla çok daha düşüktür. İklim ve doğal güzellikler açısından eşsiz ülkelerden birisidir.
-
Oturum İzni İmkanı:
Gayrimenkul yatırımlarınız ile oturum izni almanız kolaylaşır.
-
Turizm Yatırımları
: Kıbrıs’ta önemli sektörlerden biri de turizmdir. Turistik yatırımlara hız verilmesi ve yatak sayılarındaki artış önemli ölçüde artmıştır. 2007 ve 2023 yılları arasındaki yatak kapasitesi 15.000’den 30.000’e artarak %100 büyümüştür. Gelecek 2 yıldaki beklenti ise %30 artış oranı ile 40.000 yatak kapasitesidir.
Müşteri Portföyünüz Nasıl ?
Şirketimizin müşteri portföyü oldukça çeşitlilik göstermektedir. Çokça yerli ve yabancı müşterilere sahibiz. Özellikle Ortadoğu, Avrupa ve İngiltere’den geniş bir müşteri kitlemiz var. Çeşitli ülkelerde ve bölgelerde geniş bir portföye sahip olmamız bu çeşitliliğin en önemli kaynağıdır.
Yabancı Vatandaşların Kuzey Kıbrıs’tan Ev Alma Hakları Nelerdir ?
Yabancı vatandaşlarımız Kuzey Kıbrıs’tan 1 adet ev ve 1 dönüme kadar arsa alma haklarına sahiptir. Daha fazla mülk edinmek isteyen yabancı vatandaşlarımız, avukatları aracılığı ile Trust Company adı altında aktif olmayan bir şirket kurarak mülk sayılarını arttırabilmektedirler.
KKTC’de Emlak Alma İzni Nasıl Alınır?
Öncelikle alınacak gayrimenkul için satış sözleşmesi oluşturulmaktadır. Daha sonra maliyeye damga vergisi yatırılmaktadır. Kaydı yapılan sözleşme tapu devri Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra tapu devri kesinleşmektedir.
Konut Alımı Sırasında, Vergi Ücretleri Var Mıdır ? Var İse Nelerdir ?
Konut alımı sırasında evin fiyatı dışında alınan vergiler şu şekildedir:
Damga Pul Ücreti: Kontrat bedeli üzerinden %0.5 oranında vergi dairesine, satış sözleşmesinin pullanıp resmileşmesi için dairenin anahtar tesliminden sonra ödenen vergidir.
KDV: Dairenin satış bedeli üzerinden %5 oranında vergi dairesi için müşteri tarafından ödenen vergidir. Satış sözleşmesi imzalanırken ödenmesi gerekmektedir.
Trafo Katkı + Altyapı ve Bağlantılar: Devlet; elektrik, su, telefon ve diğer altyapı bağlantılarını gerçekleştirmemektedir. Bu sebepten ötürü bu masraflar daire sahiplerine eşit olarak bölünmektedir. Ortalama £1500 – £2500 arasında bir tutar olarak müşterilere bildirilir. Anahtar tesliminde ödenmektedir.
Tapu Devir Harcı: Konut alım izni avukatlarımız tarafından alınır. Sonrasında, daire sahibi evin tüm borcunu ödedikten sonra ve evin tapularının hazır olması durumunda, KKTC tapu dairesinin yapacağı konutun fiyat değerlendirmesi sonucuna göre, fiyat değerinin %3 ‘ü oranında tapu devri sırasında ödenir.
!!! Kuzey Kıbrıs’ta ikinci el ev alımlarında, yani direkt olarak kişiyle alışveriş yapıldığı zaman trafo katkı ücreti yeni alıcıdan talep edilemez ve KDV oranı da düşük olur.
Ev Alırken Bu Vergiler Dışında Ödenilmesi Gereken Başka Masraflar Nelerdir?
Anahtar tesliminden sonra, KKTC elektrik kurumuna başvurmanız gerekmektedir. Elektrik sayacınızın dairenize bağlanılabilmesi için, depozito ve işçilik ücretlerinin kuruma ödenmesi gerekmektedir. Eğer sayaç varsa, sayaç ismini üzerinize değiştirmeniz gerekmektedir. Su bağlantısı için ise, eğer eviniz site içerisinde ise, ortak kullanıma bağlı olacak şekilde şirkete danışmanız gerekmektedir. Site içinde değilse ise ilgili belediyeye başvurarak su sayacınızı kendiniz bağlatmalısınızdır. Bütün bu işlemler alıcı tarafından veya alıcının yetki verdiği kişi (Avukatlarımız) tarafından yapılır.
KKTC Tapu Çeşitleri Nelerdir?
-
Türk Koçanı: 1974 yılı öncesinde Kıbrıslı Türkler ve yabancı ülke vatandaşlarının sahip oldukları konut, arsa ve işyerleri için verilen koçan türüdür.
-
Eşdeğer Koçan: 1974 yılında Güney Kıbrıs’taki gayrimenkullerini bırakarak KKTC’ye göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere devlet tarafından Güney’de bırakmış oldukları taşınmazlara eşdeğer ölçeğindeki gayrimenkullere verilen koçan türüdür.
-
Tahsis Koçan: KKTC devleti tarafından savaşta gösterilen başarıya karşılık olarak verilen ya da 1974 sonrasında Türkiye’den göç eden kişilere verilen koçan türüdür.
Exen İnvest Projelerinin Tapu Çeşiti Nedir?
Türk koçanlı ve Eşdeğer tapuların satışını yapmaktayız.
KKTC’de Nasıl Oturma İzni Alınır?
Satış sözleşmesi yapıldıktan sonra avukatımız tarafından max. 2 ay içerisinde oturum izniniz sağlanmaktadır. Oturum izninizi her yıl yeniletmeniz gerekmektedir ve üçüncü yıldan sonra süresiz oturma izni alınabilmektedir. 65 yaş üzerindekiler ise satış sözleşmesi imzalandıktan hemen sonra süresiz oturma izni alabilmektedirler.
Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım Yapan Yabancı Vatandaşlar İkamet İzni Alabiliyorlar mı ?
Kuzey Kıbrıs’tan herhangi bir ev veya apartman dairesi alan yabancı vatandaşlar, avukatlarımız aracılığı ile kolayca oturum izni alabilmektedirler. Diledikleri kadar ikamet edebilirler.
KKTC’de İkamet İzni Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
-
Başvuru formu (bölge polis merkezinden alınıp, müşteri tarafından doldurulur.)
-
Bölge Muhtarının onayladığı ikamet belgesi
-
Evlilik Belgesi (orijinal olmalıdır.)
-
Pasaport kopyası (orijinalinin de gösterilmesi gerekmektedir.)
Varsa müşterinin eşinin pasaport kopyası (orijinalinin de gösterilmesi gerekmektedir.) -
Satın alınan evin sözleşme kopyası (vergi dairesinden pullanmış olmalıdır.)
-
Banka hesap dekontu ( Yerel bir bankada hesap açılması gerekmektedir. Bu hesap devlet tarafından takip edileceğinden 1 yıl süre ile yaşanabilecek kadar para hesapta olmalıdır. (yaklaşık 10.000 – 15.000 Amerikan doları ile bir yıl KKTC de yaşanabileceği kabul edilir.)
-
İki adet vesikalık resim
Konut Satın Alımlarında, Hangi Tür Garantilerden Faydalanabilmekteyiz ?
Şirketlerden satın alınan konutlara 5 -10 yıl arasında yapısal garanti verilmektedir. Bu garanti, duvar çatlakları, elektrik veya tesisat altyapısında yaşanacak sıkıntılar, yapıma bağlı rutubetlenmedir. Ayrıca seramik düşmeleri veya şişmeleri sonucunda oluşacak hasarlar için 5 yıl, boya garantisi ise malzeme satın alınan firmaların bize yansıttığı şekilde 2 yıl garanti altında tutulmaktadır. Diğer yandan mutfak, çeşme, kapı, pencere, su motoru vb. arızalanması durumunda 1 yıl malzeme tedarikçileri tarafından garanti altında tutulmaktadır. Şirketlere göre bu süreler değişebilmektedir. Not: 1 yıllık garanti kapsamında olan ürünlerde müşterinin ürünün arızalanmasında kusuru var mıdır diye, firmalar tarafından yerinde keşif yapılır.
Kuzey Kıbrıs’ta Ev Kiraları Ne Kadar?
Kuzey Kıbrıs 6 şehirden oluşmaktadır. Ev kiraları öncelikli olarak bu şehirlere ve konutun özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Turistlik bölgeler otel konseptli projeleri barındırmaktadır ve bu projelerde günlük kiralamalar gerçekleştirilmesi nedeniyle kira getirisi günlük kiralandığı ve kira getirisi döviz üzerinden sağlandığı için oldukça yüksektir ve yatırımcı müşterilerin gözdesi haline gelmiştir.
KKTC’yi oluşturan ilçeler Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt ve Lefke‘dir. Bölgeleri incelediğimizde 2021 yılı için kira aralıkları şu şekilde karşımıza çıkmaktadır.
-
Lefkoşa Kiralık Ev Fiyatları: £150 – £850
-
Girne Kiralık Ev Fiyatları: £200 – £1800
-
Gazimağusa Kiralık Ev Fiyatları: £200 – £800
-
İskele Kiralık Ev Fiyatları: £350 – £1500
-
Lefke ve Güzelyurt Kiralık Ev Fiyatları: £50 – £500
Kuzey Kıbrıs’tan Satın Aldığım Evi Nasıl Kiraya Veririm ?
Mevcut tüm projelerimizde, müteahhit firmaların kendilerinin yönettiği kiralama sistemi bulunmaktadır. Müteahhit firmaların kiralama departmanları ve biz sizin adınıza, sizi yormadan evinizi kiraya verme imkanı sunmaktayız. Elde edilecek kira geliri, kiralanılan süreye bağlı olarak size direkt olarak gelir sağlamaktadır.
KKTC’ de Para Birimi Nedir?
KKTC’nde resmi para birimi Türk Lirası’dır (TL). Gerçek ve tüzel kişilerin döviz bulundurması, dövizle tasarruf yapması, dövizi bir mübadele aracı olarak kullanması ve ödeme emri ve akitlerindeki rakamları döviz ile ifade etmesi serbesttir. KKTC’ndeki resmi işlemlerde esas alınacak kurlar Merkez Bankası’nca günlük olarak belirlenmekte ve hem bankanın web sitesinde hem de resmi gazetede yayımlanmak suretiyle ilan edilmektedir. Bankalar, döviz büroları ve merkez bankası, kendi işlemleri maksadıyla döviz alış ve satış kurlarını serbestçe belirlemektedir.
Daireler Eşyalı mı Satılıyor?
Dairelerin eşyalandırılması için firmalarımızın hazır mobilya ve beyaz eşya paketleri mevcuttur. Daireyi satın alırken ya da daire anahtar tesliminde ek ödemeler ile eşya paketi satın alabilirsiniz. Eşya paketi satın aldığınızda daireniz A’dan Z’ye firmamız tarafından döşenmektedir.
KKTC’deki Dairelerin Amortisman Süreleri Nasıldır ?
Amortisman süresi ise yapılan yatırımın, sağlayacağı kira geliri ile kendini ödeme süresidir. Amortisman süreleri projeden projeye değişkenlik göstermesine rağmen, genel olarak kısa dönem kiralama ile ortalama 10-12 yılda eviniz kendini ödemektedir.
KKTC Konut Kredisi Kullanımı Nasıldır ?
KKTC’de yerleşik durumda olan KKTC ve TC vatandaşlarının konut satın alımlarına yönelik 120 ay vadeye kadar kullandırılan kredidir.
-
KKTC’de yerleşik durumda olan KKTC ve TC vatandaşlarına konut kredisinden yararlanabilmektedirler.
-
Konutun ekspertiz raporunda belirtilen değerinin %80’i kadar kredi kullanılabilecektir.
-
Kredi KKTC’den konut satın almak amacıyla kullandırılabilir.
-
Satın alınacak konut üzerine birinci dereceden ipotek alınır.
KKTC’de Gelir Vergisi Nasıldır ?
Gelir vergisi, bir yıl içinde bir kimsenin elde ettiği gelir oranında kendisinden alınan vergiye denir.
KKTC Stopaj Vergisi Ne Kadar?
Stopaj: Bu vergi satıcı tarafından ödenir. Satıcı kar amacı güden bir firma ise %4 oranında kar amacı gütmeyen bir amatör bir satıcı ise %2.8 oranında vergi ödenir. Kar amacı gütmeyen amatör satıcılar hayatlarında 1 kez olmak kaydı ile bu vergiden muaf olurlar.